Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Antti Rinne ampuu avopaikasta ohi tyhjän maalin

Antti Rinteestä on tulossa se pelaaja, joka saatuaan syötön lapaan ja päästessään yksin läpi onnistuu vielä kompastumaan osumatta tyhjään maaliin. Viimeaikaiset suoritukset ovat sellaisia, että voisi urheiluvertauksia käyttäen vielä sanoa miehellä olevan apina selässä, joka ei sieltä taida enää lähteä millään. Miehen SDP:n puheenjohtaura alkaa vaikuttaa Puljujärven NHL-taivalta - paljon lupauksia ja mahdollisuudet on katettu, mutta suoritus ontuu ja pahasti.

Jatkaakseni samalla linjalla tulee mieleen Suomen edelleen karmiva tappio 5-1-johdosta 6-5-tappioon Ruotsia vastaan kotikisoissa. Sori, jos jollekulle tuli kipeitä muistoja, mutta tuolta SDP:n pelin viimeinen erä nyt näyttää.

Tokihan on myönnettävä, että Rinnettä on pyritty kampittamaan ja taklaamaan jatkuvasti. Johtoaseman ollessa joku aika sitten varsin suuri on käyty horjuttamaan ja psyykkaamaan yhteisvoimin Rinnettä ja demareita.

Rinteen olisi se kuitenkin pitänyt kestää ja osoittaa johtajuutensa. Näin ei vaan ole käynyt.

Jälkiviisaana voisi sanoa, että SDP:n olisi pitänyt vaihtaa puheenjohtajaa ajat sitten. Sipilän hallitus teki sen verran kritisoitavia toimia, että Rinnekin pärjäsi niitä arvostellessaan. Kuitenkin mielestäni jo aiemmin oli nähtävissä, että esimerkiksi Heinäluoma, Lindtman ja Harakka ovat olleet huomattavasti paremmin edellisen hallituksen toimet haastavia. Myös lukuisat demarinaiset ovat osoittaneet potentiaalia puolueen johtoon.

Sääliksi käy demareita tällä hetkellä. Jos Ylen gallupin suunta jatkuu loppuun tulee tästä yksi historian suurimmista poliittisista sulamisista loppuminuuteilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoiseksi menee...
Perussuomalaiset joutuvat miettimään, menevätkö hallitukseen kokoomuksen vai keskustan kanssa. Vai molempien...
Monta muutakin hyvää hallituskumppania on tarjolla.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

En tiedä Rinteestä, enkä paljoa tunne.

Joskus ajatellut sitäkin, että kun jotain vaihtuu, niin uudenlaista tarkasteltavaa syntyy. Tiedollisessa ja asiallisessa mielessä, uutta kun kertyy, niin hyvä, eikä tässä aina merkitse se, että miten oikeasti johonkin kestävään ja toivottuun osuva olisi vaihteeksi asialla.

Todellisuudesta kun pääsee enemmän selville, niin voi rakentaa vakaampaa, johon voi olla tyytyväinen, jolloin kukin pääsee omaan lähielämään, joka on kaikille antoisinta. Ei se itsestään tule, jos on totuttu rakentamaan sotkua ja esteellisyyttä, jonka purkaminen kestää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei Rinne missään avopaikassa ole ollut. Rinne istui vaihtopenkillä, ja kakkosketjun Sanna Marin oli läpiajossa kohti tyhjää maalia, kun penkiltä keksittiin että ykkösketjun kuuluu ratkaista peli ja huudettiin vaihto.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä pointti, näinkin sen voi nähdä.

Vaikuttaa myös siltä, että paljon on myös vaikuttanut se, ettei Rinne ole ollut läsnä vaaliohjelmaa viilatessa ja sooloilee omiansa.

En tunne puolueiden toimintatapaa, mutta jos sitä verrataan tuntemaani yritysmaailmaan, nii vaaliohjelma osin vertautunee strategiaan. Kun sitä tehdään käydään paljon taustoja läpi erilaisilla selvityksillä ja pohdinnoilla. Lisäksi sen valmistuessa on paljon materiaalia kertynyt perusteluiksi sekä ollaan varauduttu erilaisiin kysymyksiin ja kritiikkiin, jotta toiminta on johdonmukaista eikä aleta johdon taholta sooloilemaan vaan valittu linja pitää.

Nyt tuntuu vähän siltä, että Rinne on sairastelun jälkeen lukaissut vaaliohjelman, muttei kaikkia taustoja, perusteluja yms. Tällöin hän jää useammin väittelyissä kiinni housut kintuissa eikä osaa suoralta kädeltä vastata linjan mukaisesti vaan kehittelee omiaan.

Olisi ehkä kannattanut tehdä vihreät ja sairastelun myötä vaihtaa pj.

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju

Neljä vuotta Sipilää ja Orpoa. Ja sitten neljä vuotta lisää. Ja seuraavaksi opetus-, tiede- ja älynkasvatusministeriksi suvereeni Laura Huhtasaari...

Minne päin tätä palloa muuttaisi vielä vanhoilla päivillä???

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Avopaikka tarkastella asiaa toisesta vinkkelistä. Samalla kun mennään aina, niin mitä siitä tulee. Tarkastelujen monipuolisuutta tarjolla, tosin on sitä ollut menneessäkin.

Tällainen merkkaa minusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse en edes vielä uskalla pohtia mahdollisia ministerivalintoja..

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Rinne on huono - ei kahta sanaa siitä. Mutta rehellisyyden nimissä hän pelasti demarit jatkoajalle silloin kun olivat totaalisesti uppoamassa Urpilaisen johdossa (niitä "torjuntavoittoja" ei tunnu moni enää muistavan). Rinne pitkälti nosti jähmeällä otteellaan demarit vielä kerran. Se ettei Rinnekään ole vakuuttava liittyy enemmän itse puolueeseen.

Suomalaiset etsivät jotain toivoa ja osa siitä toiveesta kanavoituu nyt demareihin. Mikäli ovat suurin puolue ja epäonnistuvat hallitusvastuussa (todennäköistä) ... niin epäilen demareiden olleen suurin puolue viimeistä kertaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toki meriittejäkin löytyy, mutta urheiluvertauksia jatkaakseni olet niin hyvä kuin viimeinen matsisi tai kautesi. Nyt on playoffsit käynnissä ja mestaruus ratkaistaan. Tänä vuonna heillä on paikka voittaa ja se joko käytetään tai ei.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Veikkaan demareiden muodostavan hallituksen. Ja tulos on oleva niin huono etteivät demarit koskaan pääse jatkossa samaan asemaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ensimmäistä kertaa ikinä toivon demareiden Rinteestä huolimatta pitävän paalupaikan antaman edun ruutulipulle saakka. Tosin oma ääni meni jo Vihreille.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toivot turhaan. Mikäli demarit ovat kärjessä ja hallitus muodostetaan ilman perussuomalaisia... on persujen kannatus jatkossa todella suuri ja hallitusta pelottava (=muodostavat kantojaan ajatellen sitä ettei ainakaan perussuomalaisten kannatus nousisi). Omasta mielestäni aika tyhmä tapa tehdä päätöksiä, mutta ihmiset omissa ryhmissään osaavat olla tyhmiä.

Puhumattakoon seuraavista vaaleista. Nämä vaalit ovat vasta herättelemässä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta gallupeissa kiinnostavaa on myös vihreiden vaatimaton menestys ja se että Haavisto ei ole saanut nostetta aikaiseksi. Toki he ovat menossa voittoon verrattuna viime ek-vaaleihin mutta aika laimeaksi jää jos nämä tulokset konkretisoituvat.

Ei siitä ole paljoa aikaa kun kannatus oli yli 17% ja leipoivat Toukosta seuraavaa pääministeriä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Haavisto sekoili maanpuolustuksen kohdalla. Ei se että ilmastonmuutoksen pitäisi ohjata Suomen suurinta kauppaa... ilmavoimat, mitä niistä. Siinä hän oli aidosti sekaisin tai kokeili kosistella kannattajia ylenmääräisellä ilmastomuutospropagandalla.

Mutta astui kannattajiensakin varpaille todetessaan ettei asevelvollisuutta voi lakkauttaa (kuten useimmat vihreät haluavat) Venäjän takia. Myöhemmin Haavisto totesi että rajat olisi pitänyt laittaa kiinni Venäjän rajalla.. Orpo ja useimmat muut älähtivät häpeissään, mutta Haavisto oli oikeassa ja Orpo ja Kokoomus munaton.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mielenkiintoista tässä on että ilmastohypetys ei ainakaan lisää vihreiden kannatusta kun melkein kaikki puolueet ovat ottaneet asian omakseen. Ja niille joita koko asia ärsyttää tarjoavat persut vaihtoehdon.

Haaviston hävittäjäkauppojen sitominen "ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun" oli jo jotain niin älytöntä että se paljasti osaltaan asian onttouden.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #15

Ilmastosekoilu maassa joka jo tekee useimmat ilmastoon liittyvät asiat paremmin kuin reilusti yli 95% muista maista....... onhan se absurdia. Omaishoitajien arkea seuratessani ja esim. leipäjonoihmisten kanssa keskusteltuani aika moni muu asia menee edelle.... En usko olevani ainoa joka tämän on huomannut.

Kyllä, olisin itsekin vaikka 14-vuotiaana miekkarissa ilmastonmuutoksen takia. En ehkä omaisi sydäntä jos en sillä iällä olisi mukana. Sydän on tärkeä, järki voi voi tulla mukaan myöhemminkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Haaviston vaikutus jäi lyhytaikaiseksi: vihreiden kannatus oli 11,3 % ennen puheenjohtajan vaihtoa, nyt 12,2 ja suunta on ollut laskeva.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Haavisto on vähän liian naiivi ja toisaalta liian rehellinen (pidän rehellisyydestä, mutta Haaviston kohdalla se vie kannattajia suuntaan jos toiseen). Vihreiden omatkin säntäävät jonnekin feministeihin tai vastaaviin.. järkivihreät toki jonnekin muualle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Vihreissä lienee ajatellen oikeisto-vasemmisto-asemoitumista montaa puoluetta enemmän ristivetoa. Haavisto esimerkiksi kannattaisi varauksetta työvoiman tarveharkinnan poistoa yhdessä Kokoomuksen ja RKP:n kanssa.

Itse en oikein usko tämän olevan mitenkään näin selvä potentiaalisten äänestäjien keskuudessa.

Yksi keskeinen teema, jossa ollaan onnistuttu nostamaan pelkotiloja, on talouden mahdollinen lasku uudestaan. Pari kohtuullisen lyhyen ajan sisään kohdattu taantumaa/lamaa ovat monen äänestäjän mielessä ja ajautuminen uudelleen niihin herättää pelkoja.

Näitä pelkoja ollaan onnistuttu kasvattamaan mm SDP:n ja Vihreiden lausunnoilla ja erityisesti Rinteen kovilla lupauksilla, joista moni puolue koulutuslupauskohun jälkeen on pidättäytynyt.

Maanpuolustus taas on edelleen tärkeä asia suomalaisille ja sen kanssa kovin radikaalit ehdotukset herättävät hämmennystä. Tuo hävittäjäkanta esimerkiksi oli kannatusta ajatellen varsin hankala. Ei varmaan ydinkannattajien, mutta epäröivien osalta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

"Järkivihreä" on oksymoron.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

Pahoitteluni kun halusin paapoa osaa vihreistä (niitä osin kehityskelpoisia..) ... Olin minäkin Vihreä 18-21 vuotiaana, joten pistän erheeni ja tunneheikkouteni nostalgian piikkiin. Olen vähän pehmo joskus.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämä viimeinen kysely saattaa jopa kääntyä demarien eduksi.Ruotsissa monet vasemmiston ja vihreiden kannattajat tekivät vaalipäivänä taktisen valinnan.Tuki Löfvenille oli paras vakuutus ruotsidemokraattien vaikutusvaltaa vastaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ehkä. Mutta Rinteen pitäisi selvitä hallitusvastuusta ja ennustan vaikeita aikoja. Tärkeintähän pitäisi olla kansalaisten hyvinvointi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse en näe pääministerinä olon kannalta niin suuria ongelmia. Politiikassa korostuu aaleja edeltävässä vaaliväittelyiden yms sarjassa väittely ja siinä tarvittava nopeus, joka ei ole kenties Rinteellä niitä vahvimpia puolia.

Se ei kuitenkaan menestyksekkäässä pääministerin tehtävän hoidossa ole keskeisin asia. Vaikkapa Lipponen hoiti hommaa omalla tavallaan myös menestyksekkäästi.

Johtajuutta on monenlaista yritysmaailmassakin ja hyviin tuloksiin voidaan päästä monin eri keinoin. Yksi on jakaa valtaa ja käyttää asiantuntijoita kunnolla poiketen tästä hallituksesta.

Juuri korkeiden virkamiesten haastatteluista soten yhteydessä totesi Sipilä lehmänkauppojen olevan höpöjuttuja, joka summasi hänen kykynsä ottaa kritiikkiä vastaan ja myöntää virheitään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä näkökulma Mauri, itsekin pohdin tällaisen viime hetken gallupin merkitystä äänestäjien toimintaan.

Osa lähtenee äänestämään estääkseen tämän suunnan, osa näkee tilaisuuden tulleen saada uusi jytky ja innostuu jne. Moni miettinee valitsenko jonkun puolueen linjan vastavoimaksi vaikkapa pienpuolueen sijaan - toisaalta tämä on valitettavaa, mutta mahdollista.

Kuinka nämä sitten realisoituvat äänestyspäivänä on arvoitus.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Rinteen olemus on kuin hän olisi puolikoomassa, mikä on todellinen sairaskertomus, onko kaikki kerrottu? Joku spesialisti voisi tehdä diagnoosin videoklipeistä alkaen AY-johtajuudesta nykypäivään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset