Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Ökytalo, ökyvene, ökyauto ja ökytulot - milloin jostakin tulee ökyä?

Mediassa viljellään yhä tihenevään tahtiin öky-etuliitettä, jolla on mielestäni todella negatiivinen klangi. Otsikoissa vilisee ökyautoja, -asuntoja ja -veneitä sekä mielestäni erikoisesti myös ökytuloja. Milloin jostakin tulee ökyä?

Öky-sanan lähde on yhteinen sanojen öykkäri, mahtailija ja kerskailija kanssa. Wikisanakirjan mukaan öky on suureellisen mahtava, vauras ja pröystäilevä.

Milloin vaikkapa vene on ökyvene tai ökyjahti? Minun mielestäni mikäli joku ostaa vaikka Nautorin Swan-purjeveneen, niin hän ostaa huippuveneen, joka on muotoilun ja veneenrakennuksen taidonnäyte. Hinta on suuri ja siinä mielessä vaurautta tarvitaan, mutta tekeekö se ihmisestä suureellisen mahtailijan tai pröystäilijän?

Henkilöllä on varaa siihen ja hänen intohimonsa ovat purjeveneet. Minusta aika kummalta tuntuu tällöin puhe ökyveneen hankkimisesta.

Minun silmissäni mikäli tilaatkin tuon veneen kustomoituna niin, ettäs siihen laitetaan wc-pönttö ja hanat umpikullasta yms, niin aletaan mennä ökyveneen puolelle.

Ökytulot ovat mielestäni vielä erikoisempi termi. Tulot tulevat työstä ja omistamisesta, joten minua ihmetyttää kuinka ne ovat mahtailua, pröystäilyä tai kerskailua.

Tämähän on nyt kovin pieni asia, josta osin tuntuu typerältä kirjoittaakin. Jotenkin se kuitenkin pienenä asiana kuvaa jotain tässä ajassa ja tapaa asetella asioita vastakkain sekä luoda turhaan juopaa ihmisten välille.

Aloin miettiä onko esimerkiksi eglannin kielessä vastaavaa etuliitettä tai kuvausta, jota käytettäisiin laajasti. Mielestäni ennemmin kuvataan asioita, joita suomen kielessä vastaisi vaikkapa huippuauto tai kenties luksusauto. Vivahde kirjoituksissa on yleensä positiivisempi kuin ökyautolla.

Kroonisessa kapitaalin puutteessa itselläni ei ole varaa huippuautoon tai veneeseen, mutta ei minua harmita se, että joillakin sitä on. Miksi näistä uutisoidaan niin negatiiviseen sävyyn?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Öky-sanan käyttö kertoo enemmän kertojan alemmuuden tunteesta ja kateudesta, kuin ökytettävän asian ökyisyydestä. Köyhille kaikki on ökyä, kun kateellisena niitä ihastellen katsoo. Siksi se suomalaisen suussa on useimmin kuin muissa maissa, koska Suomi on kateellisten maa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Öky on mediassa myös hyvin suhteellinen käsite. Mediassa ökyn arvo voi olla 10 000 - 10 000 000 euroa. Media on tulvillaan ilmaisuja, jotka toisinaan ovat surullisen karmeita.

Lehti: Vanhus joutui rekan töytäisemäksi ja menehtyi välittömästi.

Joutui? Töytäisemäksi?

No ei se mitään. Tämän päivän toimittajat tyyninä parkkeeraavat autonsa. Toivottavasti eivät joudu töytäisemäksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Englannin sanaksi kävisi etuliitteenä gross rich. Valtava, suunnaton, ällöttävä.

Uskoisin, että ällörikas sopii parhaiten englannin sanan etuliitteenä.

Jos sattuu omistamaan järjestelmäkameran, pari objektiivia, kameralaukun ja pari jalustaa, hyvän tietokoneen, jolla pelaa mitä tahansa pelejä, ohjelmistoja muutaman vuoden ajan, kaksi isoa telkkaria, kaksi monivuotista viljelyspalstaa, kahden akun trimmeri, akkukäyttöinen puutarhajyrsin, vanha romuauto vaihdettu muutaman tonnin käytettyyn autoon... yms.

Silti kadehditaan ja kysytään, että olenko rikas?

Vaikka joillekin nämä ovat kalliita harrastuksia mutta sijoitus harrastuksiin on sijoitusta mielenterveyteen. Ei kukaan jaksa sitä yksitoikkoista oravanpyörää tehdä läpi elämän.

Ei ole toisilla mitään syytä kadehtia ja jos sellaisia haluaa, niin on paras alkaa hallitsemaan taloutta, käydä töissä kun siihen annetaan mahdollisuus. Ei nämä sijoitetut harrastukset ole tapahtuneet nostamalla sormea pystyyn vaan muutaman vuoden talouden hoitoa, jotta nämä toteutuisivat, sitä ennen oli pakko harrastaa oman nuoruuden velkani maksamista valtiolle ennen kuin aloitin harrastuksien rakentamisen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, itse tuossa itseironisesti mietiskelin, että ylpeänä uistelen soutamalla vanhan ajan henkeen. Mutta mikäli jostain napsahtaisi enemmän tuohta, niin itseni tuntien luulen, että vanhan ajan meininki kokisi inflaation ja kohta olisi trailerin päässä top of the line -uisteluvene.

Olisinko sitten ökyuistelija?

Jotenkin tuo öky arvottaa samalla sen syyn, miksi joku on moisen tavaran hankkinut - ikäänkuin näyttääkseen toisille ja mahtaillakseen. Monessa harrastuksessa ja intohimossa ei ole juurikaan kyse siitä.

Ei minua harmita, kun joku upouuden huippu-uisteluveneen vimosen päälle varusteilla kanssa suuntaa vesille. Hieno homma, mukava olisi itsekin kokeilla joskus - toki koitan hitusen kuitenkin ylpeillä kuinka vanhan liiton meininki se vasta on aitoa.. ;-)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Eikös ne ameriikoissa käytä ilmaisua "filthy rich".

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Muutama kk takaperin oli uutinen että joku oli ajanut ökyautonsa "ojaan" ja kuvassa oli Mondeon pohjalevylle tehty Jaguar. Ilmeisesti toimittelija sai palautetta kun se öky sana poistui hetken päästä.
Saimaalla kuulemma seilaa ökyvene.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kaikki sellainen on ökyä, mikä ylittää normi duunarin hankintamahdollisuudet vähintään 100 x kertaisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Joku öky on ehkä hieman menettänyt merkitystään. Nykyisin kun yhä useammalla on ihan realistiset mahdollisuudet hankkia esim sellaisia automerkkejä tai muita kulkupelejä jotka vielä pari-kolmekymmentä vuotta sitten olivat harvojen herkkua.

Toki edelleen on jotain älyttömän hintaisia "ökynä" pidettäviä asioita, mutta kannattaako sellaisten omistajia sitten kadehtia onkin eri asia. Ei suurikaan varallisuus kerro henkilöstä varsinaisesti mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset