Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Politiikan rottapelaajat

Jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa sekä monissa muissakin lajeissa on tuttu termi rottapelaaja. Kyseessä on pelaaja, joka itse pelaa sääntöjen rajamailla ja ylikin, mutta samalla itse filmaa ja nostaa suuren metelin siitä, että juuri häntä rikotaan. Kyseessä on siis pelaaja, joka toimii kaiken urheiluhengen vastaisesti sekä oman pelitapansa osalta että pyrkien kiinnittämään huomio vastustajan tekemiin koiruuksiin.

Monesti joukkueelle tämän pelaajan toiminnasta voi olla hyötyä. Hänen toimintansa nähdään tuottavan joukkueelle kuitenkin etua peleissä. Mikäli pelaaja treidataan toisaalle, niin mielipide muuttuu usein nopeasti.

Jos joitain esimerkkejä mainitaan, niin mielestäni jääkiekosta vaikkapa Jarkko Ruutu ja jalkapallosta Arjan Robben voisivat olla tällaisia.

Politiikan rottapelurit

Kun katsotaan nykyistä nopeasti muuttuvaa mediamaailmaa, niin politiikassa tämä ilmiö lisääntyy. Samalla journalistien päätavoitteena tuntuu olevan klikit ja niitä seuraavat mainostulot, minkä vuoksi muistutukset menneistä omista sanomisista jäävät vähälle.

En ala nimeämään näitä rottapelaajia - kukin voi miettiä ketkä näin tekevät.

Kaikesta pahinta oikeastaan on, että nämä pelurit saavat kohtuuttoman paljon julkisuutta siksi, että heidän provosoivat kommentinsa ja näkökulmansa myyvät.

Yhä enemmän politiikka ja yhteisten asioiden hoito alkaa näyttää kärjistetyillä mielipiteillä tappelulta vailla rakentavia ratkaisuja.

Hyvä esimerkki on alkaneelta hallituskaudelta, jossa muutamat kansanedustajat tuntuvat kansansuosionsa varmistaakseen kaivavan maata alta omilta hallituskumppaneiltaan. Erityisesti Vihreiden ja Keskustan kohdalla tuntuu olevan suuria vaikeuksia.

Näemmekö vielä rottapelurilaumoja vai voittaako suomalainen suoraselkäisyys?

Tämä on suuri kysymys ja myös medialla on suuri vastuu. Pitääkö suhteuttaa poliitikon sanoma hänen omaan toimintaansa vai kerätä mainostulot raflaavilla otsikoilla ja jutuilla?

Minusta poliitikon ristiriita omissa sanomisissaan ja tekemisissään pitäisi nostaa vahvemmin esille. Jos ajat sananvapautta ja olet heti haastamassa sinulle ilkeästi sanonutta oikeuteen, niin pitäisihän se nostaa esille.

Jos kirjoitat kuinka maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun pitäisi loppua, kun olet sitä itse tehnyt useampia kirjoituksia peräjälkeen, niin se pitäisi nostaa myös esille.

Kirjoitin joskus Vapaavuoron puolelle blogin miettien mikä vastaisi moraalista integriteettiä suomenkielessä. Lähimpänä vastineena on kenties moraalinen selkäranka.

Itselleni tämä on tärkeä asia. Mikäli syytän jotain väärästä toiminnasta, niin kyllä minun on oltava kohtuullisen varma siitä, etten itse toimi samoin. Enkä varmasti aina onnistu vaan olen ollut sumentuneena omalle toiminnalleni - me kaikki olemme. Olen kirjoittanut satoja blogeja ja kommentoinut aikanaan paljon tehden myös virheitä.

Meillä kaikilla on oma subjektiivinen näkemys ja ei siitä objektiivista tule millään. Tärkeää on kuitenkin pyrkimys ja se on aika helposti havaittavissa - onko kirjoittajan tarkoitus yrittää käsitellä asiaa reilusti vai ei?

Vaikea sanoa, mikä nykysuunnan kääntäisi. Ellei se käänny, niin meillä on kohta rottapelaajalaumoja eikä vain yksittäisiä pelaajia.

Jää nähtäväksi minne mennään. Tässä asiassa itse olen pessimisti ja tulette näkemään minua täällä yhä vähemmän.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogisti Niko Kaistakorpi Vantaalta on oikeastaan itse rottaapelaaja täällä puheenvuoron blogeissa ja kommenteissa, tämä tulkoon nyt sanotuksi kun itse toit sen hyvin esille. Ainoastaan minua häiritsee se kun sanot että rottapelaaja kiinnittää huomiota vastustajan koiruuksiin eikös silloin molemmissa joukkueissa ole omat rotat.

Niko Kaistakorpi oletko suorittamassa isänmurhaa kohdistuen Vihreitä kohtaan kun aiemmin jopa profiilissasi kerrot olevasi lähellä vihreitä. Toinen seikka johon kiinnitän huomiota on Keskustapuolueen maalitus siis puolueen luottamushenkilöiden kohdistuneet vihjailut jopa korruptiosta.
Tälläinen rottapelaaminen ei ole omiaan lisäämään luottamusta eri kansanrybmien asettamien luottamushenkilöiden (kansanedustajat) luottamus toimeen.

Kun nyt ilmoitat vähentäväsi blogikirjoitteluasi johtuisiko se siitä että on vaikeuksia löytää nyt polittisesti nyt vastustajaa keskustasta kun vireät ja keskusta on samassa hallituksessa siis nyt kaikkien hallituspuolueiden pitää hitsautua yhteen mikäli kunnian kukko hallitukselle laulaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitoksia mielipiteestäsi, onneksi saamani palautteen perusteella moni tuntuu olevan eri mieltä kanssasi.

Isänmurhaa? Minulla aikanaan taisi profiilissa lukea, että ajatukset kenties lähinnä vihreitä ja tarkoituksella se oli muotoiltu niin, sillä en pysty olemaan kaikkien sen kantojen takana. Sittemmin poistin sen, kun tuntui että eroavia ajatuksia on yhä enemmän.

Kirjoitin todellakin blogin rakenteellisen korruption mahdollisuudesta selkein perusteluin ja ihmetellen kuinka on nostettu yhtäkkiä Sipilän luottomies lukuisiin hallituksen puheenjohtajuuksiin liiemmin perustelematta.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Luotto on ansaittava ja päätökset perusteltava. Erikoisten päätösten perään kysymyminen kuuluu demokratiaan.

Vähentäminen ei johdu mainitsemastasi syystä vaan kommenttien tason ja provosoinnin lisääntymistestä ja foorumin muuttumisesta mielestäni huonompaan suuntaan.

Sinällään näkemyksesi rottapelaamisesta ovat erikoisia, kun usein kerrot fanittavasi puolueesi Mikko Körnää, joka on tämän pelin pahimpiapelaajia. Sitaatt kommentistasi taannoin copypastella:
"Mikko Kärnä pohjoisen järkimies aina ajassa aktiivina ja kivenä kengässä vihreille. Heti kun todistetaan faktaksi että kultaskaali ei ole vieraslaji meilä Suomessa niin siihen saakka on kohtalo sama kuin supikoiralla."

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllä rottamaisuus lienee tasaisesti lisääntymässä. Ei ole oikein näköaloja ja vaihtoehtoja, politiikka laitostuu edelleen. USA:ssa ja Englannissa demokratian mekanismit ovat vanhentuneita ja Suomessakin voi tulla poliittisen rakennemuutoksen paikka. Paluu takaisin Suomen senaattiin (toivottavasti ilman Venäjän ja Naton kenraaleja Tornissa)? Tai suorademokratia (sen lähtöikkuna meni jo 2000 -luvun vaihteessa)?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Suomessa sdkä muissa maissa alkaa näkyä, että siirrymme kehityksessä delibertatiiviseen demokratiaan. Trumpit, Putinit, Xi:t sekä sun muut ovat pienen aikaa kapuloita heittelemässä, hekään eivät pysty estämään keskustelevan sekä puntaroivan demokratian tulemista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Gary Lineker on täydellinen vastakohta kuvatulle.Hän ei saanut uransa aikana ensimmäistäkään keltaista ja joskus jopa pyrki estämään vastustajan keltaisen.
Ja hyvin tuntuvat arvot pysyneen kohdallaan myös jatkossa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Juu, hieno mies ja esimerkki. Suomella on ollut maailmaalla paljon herrasmiespelaajia kuten esimerkiksi Litmanen, Hyypiä, Kurri, Barkov ja nyt koripallosta Lauri Markkanen.

Tällaiselle täytyy nostaa hattua korkealle. Jostain syystä täällä kotimaisessa politiikan liigassa tuntuu nusevan vallalle erilainen pelityyli.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Urheilussa rottapelaaminen on sääntökirjaan tahallaan koodattu mahdollisuus. Jääkiekon ja jalkapallon halutaan näyttävän ronskilta katsomoon, joten molemmissa lajeissa on käytäntönä katsoa rikkeitä läpi sormien suurimman osan ajasta. Jalkapallossa se on vähän selkeämmin yleisessä tiedossa, että on olemassa kolmen "pienehkön" rikkeen käytäntö, ennen kuin keltainen kortti heilahtaa. Toki ne pienet rikkeet vihelletään pois ja peli keskeytyy, mutta rikkeistä on silti taktista hyötyä vastustajan vaarallisen vastahyökkäyksen pysäyttämiseen.

Jääkiekossa tuomarilinja on sekavampaa, varsinkin MM-kisoissa Venäjää vastaan sitä ei tiedä Erkkikään ennen eikä jälkeen pelin, miksi jotain vihelletään ja jotain ei vihelletä. Mutta isossa kuvassa jääkiekon sääntöihin ja tuomarilinjaan on sisänrakennettu tahallisesti se tasapaino, että siistillä pelillä ei voiteta turnauksia, vaan pienestä vilpistä sääntöjen yli saa niin selkeää etua, vielä senkin jälkeen kun on huomioitu siitä saatavat vähäiset rangaistukset, on pakko pelata vähän sikaa jos haluat voittaa turnauksen.

Myös lainsäädäntöön on tahallisesti upotettu porsaanreikiä jotka näyttävät säännöiltä, mutta ne on tahallisesti jätetty sellaiseksi että rangaistukset ovat pieniä tai niitä ei ole lainkaan, jolloin parhaiten ei naura se joka noudattaa lakia, vaan se joka rikkoo lakia sopivasti mutta ei liikaa. Vaalirahailmoitusten "pakollisuus" kuihtuu siihen että mitään sanktioita ei ole olemassa lain rikkomisesta. Hups kuinka lain säätäjiltä onkaan päässyt unohtumaan kirjata lakiin sanktioita, jotka kohdistuisivat juuri heihin itseensä. Veronkierto ja ulkomaisen työvoiman alipalkkaus on myös hyvin tuottoisaa bisnestä. Jos jäät kiinni, rangaistus on että joudut maksamaan verot ja palkat täysimääräisenä. Hui kamalaa, sehän tarkoittaa sitä että tilastollisesti se voittaa joka kiertää veroja ja harrastaa alipalkkausta niin paljon kuin ehtii, ja jää kiinni vain osassa tapauksista.

Säännöt on luotu rottia varten, ja ihan tahallisesti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Näinhän se on, välillä joitain pahimpia koitetaan kitkeä pois, mutta paljon on porsaanreikiä. Nämä lajit ovat samalla viihdeteollisuutta ja tällainen myy.

Kansanedustajat ovat todellakin jättäneet itselleen todella paljon porsaanreikiä ja rangaistusten säätämättä jättäminen on yleistä. Se pätee myös sidonnaisuuksiin, mikä on paha asia.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kaistakorvelta jälleen järkevää kirjoittelua.

Nykypolitiikan tekemisessä tuntuu ettei oikein enää pärjää ilman näitä "rottapelaajia"...niin hullua kuin se onkin.

Perinteiset puolueet ovat vähän ongelmissa tämän trendin kanssa, kun yrittävät tehdä politiikkaa vanhanaikaisesti asioilla.
Se ei oikein tunnu enää uppoavan äänestäjiin.

Uudemmat nousukkaat Persut ja Vihreät ovat tajunneet kuinka äänestäjiä saa paremmin, mitä hörhömpää kuraa nettiin pumppaa.
Vasemmistoliitto on pyrkimässä mukaan samoille apajille, mutta ihan ei tunnu taidot riittävän.

Tämä trendi myös tarjoaa yksittäisille pelureille hyviä tilaisuuksia nousta kolmosdivarista liigaan.

Ajatellaanpa viimeisintä kohua...Husu vs Tapiolinna.

Divariin tippunut kunnanvaltuutettu tarvitsi nostetta ja näkyvyyttä kulahtaneelle uralleen.
Hän päättikin heittää twitteriin tarkoituksellisen provoviestin, joka oli niin provosoiva, että tiesi sillä saavan varman kohun aikaan.

Noh...tähän ehti ensimmäisenä tarttua joku kunnanvaltuutettu jostakin, josta kukaan ei ollut edes kuullut ennen tätä sirkusta.

Nyt näistä takarivin kunnanvaltuutetuista media yhdessä somen kanssa teki maan puhutuimmat politiikantekijät yhdessä hetkessä.
Pelkästään täällä puheenvuorossa asiasta on kouhkattu muutaman päivän mitä hölmömmillä kommenteilla.

Molempia kierrätettiin ylen studioissa saamassa ilmaista näkyvyyttä.
Molemmat pääsivät varjoista parrasvaloihin.

Tästä on tullut tämän hetken tehokkain tapa puhutella äänestäjiä.
Tämä myös nostaa eduskuntaan sellaisia ihmisiä poliitikoiksi, joilla ei varsinaisesti edes ole edellytyksiä olla hoitamassa valtakunnan kokoisia asioita.

Pääasiaa että osaa herättää riittävän kokoisen laumaan tunteet pintaa riittävän provosoivalla tyylillä ja menestys on taattu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos, hyviä esimerkkejä ja todellakin tämä tällainen politiikanteko on nostanut nopeasti uusia ihmisiä parasvaloihin ja jopa eduskuntaan asti. Soisi toisenlaistenkin menestyvän, mutta kenties tätä sitten halutaan - jonkinlaista politiikan tositeeveetä Big Brotherin henkeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Rottapelaaminen pitää monet poissa politiikasta. Mietin joskus, että me kaksi voisimme Asikaisen Martin kanssa perustaa järkipuolueen. Lähtökohtaisesti olisimme eri mieltä ja riitelisimme joka asiasta, mutta löytäisimme tappelun jälkeen pragmaattisen ratkaisuun asiassa kuin asiassa.

Jos pitää hengähtää, niin vedä hetki henkeä, mutta älä lopeta. Olet kehittynyt liian hyväksi kirjoittajaksi lopettaaksesi.

p.s. Jos kuitenkin lopetat, niin tee se ilman mitään uhrilauluja, pää pystyssä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Kiitokset, kovakin vääntö toisiaan kunnioittaen kuten Martin kanssa on hienoa useimmiten päätyen johonkin järkevään lopputulemaan. Ratkaisuja pitäisi hakea, sillä ilman niitä mahdollisesti huono nykytila jää ennalleen.

Liian usein tuntuu, että jostain nousee vain kohu ja pian se häipyy unholaan ilman, että tehtiin lopulta mitään ratkaisua tilanteen parantamiseksi. En tiedä mikä nykymediassa olisi sopiva sanonta sille, että eilisen päivän sanomalehdet päätyvät kalojen kääreeksi.

En mä kokonaan lopettamassa ole enkä aio tulla lauleskelemaan uhrilauluja. Eiköhän tuota uhriutumista ole framilla ihan riittävästi ilmankin. Typeryyttäni tuotakin joskus tuli tehtyä, mutta siitä tuli oppia.. ;-)

Asikaisen Martti on jo valitettavasti lähes kokonaan poistunut tältä foorumilta muualle, mutta ollaan jatkuvasti yhteyksissä toisaalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset