Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Metsähallituksen pääjohtajan johtamistapoja tutkitaan - jälleen

Karjalasta kotoisin oleva Kimmo Tiilikainen nimitti monen hämmästykseksi entisen Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Pentti Hyttisen Metsähallituksen pääjohtajaksi 2016 sivuuttaen pari vuotta tehtävässä olleen Esa Härmälän. Nimitys herätti tuolloin kohua myös keskustalaispiireissä. Nyt Maaseudun Tulevaisuus ja Yle kertovat Hyttisen johtamistapoja tutkittavan.

Miten vuosi ennen nimitystä huonoista johtamistavoista eroamaan joutunut pääsi pääjohtajaksi?

Nykyinen Metsähallituksen pääjohtaja Hyttinen nostettiin tehtäväänsä vain noin vuosi sen jälkeen, kun hän joutui väistymään Pohjois-Karjalan maakuntaliiton maakuntajohtajan tehtävästä kyseenalaisten johtamistapojen vuoksi. Maakuntahallituksen puheenjohtaja totesi tuolloin, että henkilöstön luottamuspula Hyttistä kohtaan oli syntynyt vuosien aikana. Taustalla olivat vakavat ongelmat maakuntaliiton työilmapiirissä.

Nytallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen kertoo lähiviikkojen aikana valmistuvasta selvityksestä:

"On tullut epämääräisiä viestejä Hyttisen toimintaan liittyen ja tällainen pengonta on käynnissä. Jutellaan ihmisten kanssa."

Miten tällaisella taustalla on nostettu mies vastaamaan Suomen kannalta merkittävän Metsähallituksen pääjohtajaksi?

En ymmärrä.

Valtion keskeisten liikelaitosten ja vastaavien johtoon valitaan henkilöitä, joiden johtamistapa ja etiikka tuntuu olevan kyseenalainen. Väistämättä mieleen palaa entisen Tullin pääjohtajan koukerot ja epäasiallinen toiminta.

Toki nyt vasta tutkitaan eikä minulla ole tietoa tapahtuneesta. Kuitenkin jälleen samasta syystä käynnissä oleva tutkinta ihmetyttää - ei savua ilman tulta.

Eettinen ja ihmisiä kunniottava johtaminen kunniaan

Suomalainen johtamiskulttuuri laahaa mielestäni jäljessä monen muun maan kehityksestä ja johtamistavat uudistuvat liian hitaasti. Asiantuntijaorganisaatioiden, joiksi Metsähallituskin voidaan lukea, johtamisessa korostuvat ihmisten johtaminen. Yhä enemmän keskustellaan siitä kuinka johtaja on enemmän mahdollistaja ja palvelija kuin itsevaltainen kaiken paremmin tietävä norsunluutornistaan käskyttävä johtaja. Se että johtajalla on kyky saada lukuisat ihmiset tekemään parhaimpansa on keskeistä.

Miksi sitten valtion laitosten merkittävissä johtamistehtävissä edelleen nostetaan valtaan tällaisia johtajia?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kimmo Tiilikaisen kaveri Pentti Hyttinen, se riitti perusteeksi. Kiitos!

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kimmo Tiilikaisen omakin ura on ihmeellinen. Kun Ruokolahtelainen luomuviljelijä-metsänhoitaja ei vihreiden listoilta päässyt Eduskuntaan vuoden 1995 vaaleissa, hyppäsi hän keskustan listoille seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En tiedä tästä tapauksesta julkisuudessa ollutta enempää, mutta tapana politiikassa on ollut avittaa kaveria. Tässä tapauksessa Hyttinen näyttää olleen uuden työpaikan tarpeessa, eikä historia ollut nimittäjän mielestä rasite.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Härskiä ja häpeilemätöntä on korruptio Suomen-maassa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eikö se ole maan tapa, että kaveria ei jätetä. Nykyhallituksen avustajakunta taitaa olla pullollaan näitä pelastettuja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siltä tosiaankin vaikuttaa, poliittisia johtopäätöksiä ei vedetä vaan jatketaan sitten kovalla palkalla avustajana. Moraalinen selkäranka on notkea..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaisessa johtamiskulttuurissa on toivomisen varaa ja paljon. Risto Siilasmaan kirja "Paradoini optimisti" kertoo mm. Jorma Ollilan raivokohtauksista ja siitä kuinka merkittävä osuus huonolla johtamisella oli Nokian puhelimen romahtamisella. Suomalaiset johtajat, niin yksityissektorilta kuin julkiselta olisi syytä lähettää opintomatkalle Ruotsiin. opiskelemaan hyvää johtamista, niin ehkä suomalaisen työelämän uudistuminenkin saisi lisää vauhtia, nythän työelämän uudistamisen jarruttamisesta syytetään aina yksipuolisesti ay-liikettä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Surullista. Piiri pieni pyörii, mutta olisi jo aika suoristaa selät ja rehtiys siinä ohessa. Kaveria ei jätetä, mutta lieneekö syy yhteisissä epämääräisissä bisneksissä kuten naapurilla Putinilla sanotaan olevan? Työpaikan sementointti on välttämätön.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vaikka omaan keskustalaista illuusuutiota en sulata kaikkea.
Lähetin pääministeri Juha Sipilälle sähköpostia 12.6.2016 kun Kimmo Tiilikainen syrjäytti Esa Härmälän jatkopestin metsähallituksen pääjohtaja nimityksestä ja tilalle tuli tämä entinen Pohjois-Karjala maakuntajohtaja Pentti Hyttinen jolla oli johtamis ongelmia.
Ehdotin Juha Sipilälle että vaihtaa ministeriksi Kimmo Tiilikaisen tilalle Esa Härmälän. On sellainen kutina että tämäkin episodi oli vaikuttamassa keskusta huonoon vaalimenestykseen nyt eduskuntavaaleissa.
Niin kiitosta en sähköpostista saanut missään muodossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset