Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kaikki blogit puheenaiheesta Algoritmit

Profiloinnin ja automaattisen päätöksenteon mahdollistaminen sosiaaliturvassa

Eduskunnan käsittelyyn on tullut lakiesitys EU:n tietosuoja-asetukseen liittyen, jossa ollaan säätämässä kansallisia poikkeuksia vakuutusyhtiöille ja sosiaaliturvaa käsitteleville tahoille. Käsittääkseni tämä laki mahdollistaa myös keskustelua herättäneen Soten kapitaatiomallin profiloinnin toteuttamisen mikäli niin halutaan. Ehdotettu laki estää myös pääosin omien tietojen käytön kieltämisen näiltä tahoilta. Laki mahdollistaa edellämainituille myös laajat oikeudet automaattiseen päätöksentekoon, profilointiin sekä tekoälyn käyttämiseen tietojen käsittelyssä.

Hararin kirjat lukijan vastuulla 2

Yuval Harari, Homo Deus, hohhoijaa. Evoluutiopsykologiaa, algoritmeja... 

"Pitkälle jalostetut algoritmit, joita kutsumme aistimuksiksi, tunteiksi ja haluiksi, tekevät 99 prosenttia päätöksistämme – näiden joukossa kaikkein tärkeimmät elämänvalintamme..."

Lisäys: 

Yuval Hararin perusteettomat spekulaatiot voi jättää omaan arvoonsa: 

Kauhistelijoiden voima

Algoritmit ovat nykyään kenties tehokkain tapa käyttää näkymätöntä valtaa.

Työnteko tulevaisuudessa

Kaikki mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu! Eli kaikki digitalisoituu paitsi ihmisten erilaiset pohtimiset ja keskinäiset kohtaamiset sekä näihin liittyvän taiteen tekeminen. Maailmassa on muutaman vuosikymmenen päästä jotain 10 miljardia kulkijaa, ja työtä riittää hädin tuskin puolelle miljardille. Ja myöhemmin ei niillekään.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä