Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kaikki blogit puheenaiheesta Demokratiavaje

Kenellä oikeus toiseen yritykseen Suomessa?

Vuosisatoja jatkuneet juutalaisvainot ovat Euroopan metafora. Kuka päättäjä tajuaa sen Suomessa tänään?

Vaino on nykypäivääkin. Työttömien kohtelussa on kaikki vainon tieteellisesti määritellyt piirteet. Vielä viime laman aikana työttömät myönnettiin epäoikeudenmukaisen yhteiskunnan uhreiksi, sanoivat ikädemarit järjestämässäni keskustelutilaisuudessa. Asenne heihin koveni nopeasti, ja nyt heidän asemaansa on vuodesta toiseen heikennetty määrätietoisilla poliittisilla ratkaisuilla.

Iso, paha EU

 

EU mielletään usein mielivaltaisena, monoliittisena organisaationa, joka tekee päätökset kaukana päätöstä koskettavasta osapuolesta, ja joka turhalla sääntelyllään aiheuttaa demokratiavajeen - siis sen, että keskivertoäänestäjän ääntä ei kuulla päätöksenteossa. Ihmiset ovat toki enemmän tai vähemmän tätä mieltä, ja EU-vastaisuuden tasoja löytyy useita. Suurin osa kuitenkin perustuu harhaisiin tai poliittisesti ja taloudellisesti virheellisiin mielikuviin. Tämän kirjoituksen tarkoitus on valottaa ja kyseenalaistaa näitä mielikuvia.

 

Demokratia on rikki

Poliitikot Barack Obamasta Alexander Stubbiin ovat vuorotellen kertoneet "Politiikan olevan rikki". En tietenkään voi heidän puolestaan kertoa mitä kukin sillä tarkoittaa, mutta kuulostaa pahalta. Itse olen kuitenkin enemmän huolestunut ja mieleni pahoittanut demokratiavajeesta, joka eri päätöksenteon tasoilla näyttäisi vallitsevan. Onko demokratiakin m

Pitäisikö Suomen hallituksella olla hallitus?

Suomessa on käytössä mielenkiintoinen järjestelmä, jossa hallitus ensin muodostaa yhteisen mielipiteen, ja sitten äänestää yhtenäisesti tämän mukaan eduskunnassa.

Ammattiliitot tappavat demokratian Suomessa

Suomessa käytiin eduskuntavaalit huhtikuussa 2015, joissa jokainen 18 vuotta täyttänyt oli äänioikeutettu. Äänioikeuttaan käytti 70% ja myöhemmin hallituksen muodostaneet Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus sai yhteensä 57% annetuista äänistä ja 62% kansanedustajapaikoista. Lähes 1,7 miljoonaa äänioikeutettua luotti näihin kolmeen puolueeseen, jotka lähtivät tätä maata yksissä tuumin vetämään. Jo vaalikamppailun aikana kaikki nämä kolme puoluetta kertoivat rehellisesti äänestäjilleen, että Suomen valtion talouden tilanne on vaikea, ja leikkauksilta ei voida välttyä.

Merkittävät miinusäänet

Miksi meillä ei ole miinusääniä käytössä? Ei siis sellaisia miinusääniä, jotka olisivat ääniä jotakuta ehdokasta vastaan. Eikä myöskään miinusääniä, jotka vain merkittäisiin. Vaan sellaiset, jotka veisivät kokonaisuudesta edustajapaikkoja  - ja nämä penkit olisivat siis tyhjinä täysistunnossa. Näkymä on suuri protesti, joka muistuttaa itsestään usein.

O. Rehn ja puolueiden epätasapuolinen kohtelu

Arvon Olli Rehn

Marssitte vajaa viikko sitten protestina ulos Helsingin yliopiston puoluejohtajien EU-tentistä. Mielestänne teitä ja puoluettanne oli kohdeltu epätasapuolisesti, kun järjestäjät eivät olleet saaneet paneelin aikataulua sopimaan Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän aikatauluun ettekä te saanut tuurata häntä, koska ette ole puolueenne puheenjohtaja. Mikäli tämä on teistä epätasapuolista kohtelua, teitä saattaa järkyttää se, mitä aion kertoa teille eduskunnan ulkopuolisten puolueiden arjesta.

Onko edustuksellinen demokratia kriisissä?

Kulunutta viikkoa on juhlistettu Euroopan neuvoston nimeämänä osallistuvan demokratian viikkona. Suomessa on viime aikoina osallistuttu aktiivisesti poliittisen päätöksenteon kritisoimiseen. Poliitikkoja on syytetty kansasta vieraantumisesta ja päätösten tekemisestä kansalaisia kuulematta. Tulevien eduskuntavaalien on väitetty varastaneen huomio aidolta päätöksenteolta ja nyt kansanedustajat keskittyvät vain näpertelemään, keräilemään “irtopisteitä” ja “kosiskelemaan äänestäjiä”.

Demokratian kuolema?

Sanotaan, että valta korruptoi. Korruptoitumisen välttämiseksi on valtaa pyritty hajauttamaan. Parhaiten tämän on kyennyt tekemään demokratia. Demokratian ydin mielestäni on, että edustajat vaihdetaan jos heidän toimintaan ei olla tyytyväisiä.

Miksi näin ei ole nyt? Suurin osa kansasta ei kannata euroa(n.70%) tai NATO:a(n.60%). Iso osa eroaisi myös Euroopan unionista. Mikään nykyinen eduskuntapuolue ei kuitenkaan aja omaan valuuttaan palaamista, EU:sta eroamista tai NATO:n ulkopuolella pysymistä. Kaikki eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet myös NATO:n isäntämaasopimuksen.

Veljeilevätkö Vihreät äärioikeiston kanssa?

Yleisradio uutisoi Euroopan parlamentin pääpuolueiden torjuneen Iso-Britannian räyhäpopulistisen, EU:ta kategorisesti vastustavan UKIP-puolueen Nigel Faragen johtaman EFDD -ryhmän puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet Europarlamentin alaisissa valiokunnissa.

Vihreiden Heidi Hautala kommentoi tapahtunutta seuraavasti:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä