Niko Kaistakorpi "Contribute. Engage. Participate. Cynicism and apathy are poisons for the spirit." Edward Norton

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvä johtaminen

Metsähallituksen pääjohtajan johtamistapoja tutkitaan - jälleen

Karjalasta kotoisin oleva Kimmo Tiilikainen nimitti monen hämmästykseksi entisen Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Pentti Hyttisen Metsähallituksen pääjohtajaksi 2016 sivuuttaen pari vuotta tehtävässä olleen Esa Härmälän. Nimitys herätti tuolloin kohua myös keskustalaispiireissä. Nyt Maaseudun Tulevaisuus ja Yle kertovat Hyttisen johtamistapoja tutkittavan.

Ratkaisuehdotus - miten saada lisää sairaanhoitajia?

Hallituksen päättämä lakisääteinen 0.7 hoitajan mitoitus potilasta kohden vaatii jo yksistäänkin noin 4000 hoitajaa lisää Suomeen. Kun tähän lisätään vielä väestön vanheneminen sekä se, että suuri osa nykyisistä sairaanhoitajista on jäämässä eläkkeelle lähivuosina, voimme puhua jopa massiivisesta tai katastrofaalisesta hoitajapulasta.

ITE-JOHTAJUUS ROHKAISEE NOPEUTTAMAAN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOJA

 

smiley Toivoisin tuoreen opetusministerimme, Lin, tutustuvan alla olevaan opinnäytetyöhön Theseus-verkkokirjastossa:

https://www.theseus.fi/handle/10024/44358

TULEVAISUUDEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA ITE-JOHTAJUUS ROHKAISEE NOPEUTTAMAAN OPINTOJA : Ikäjohtajuus suurennuslasissa -kyselytutkimus 2011 (julkaistu 2012):

Oulun tauti – asenne vihapuheeseen?

Myönnytys nettiraivolle ja ansiokkaan virkamiehen rankaisu oli Oulun ratkaisu. Muualla ei myönnytä nettiraivoojien ehdotuksiin vaan asetutaan tukemaan ansioitunutta työntekijää. Lesta-sanan käyttö oli Mikko Salmen nokkela ja viaton sanaleikki, jonka saama reaktio nosti iholle monia oireita. Tauti on syvemmällä.

 

Turpa kiinni! Minä olen pomo!

Suomalainen johtamiskulttuuri ei suosi johtajaa, joka kuuntelee ja keskustelee. Silmien ja korvien sulkeminen on kuitenkin tuhoisaa niin yrityksille kuin poliittiselle johdolle. Suomalainen johtamiskulttuuri joutuu happotestiin lähiviikkoina, kun hallitusneuvottelut lähtevät aidosti käyntiin. Eduskuntaryhmät jättävät näillä hetkillä vastaukset hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin. Näistä sdp poimii puolueet, joiden kanssa aletaan tosissaan keskustella hallituksen muodostamisesta.

Hyvä johtaminen auttaa myös julkista sektoria

Olemme valitettavasti tottuneet näkemään otsikoita luokattoman huonosti hoidetuista julkisista palveluista. Hyvä esimerkki on vuodenvaihteessa toteutunut toimeentulotuen perusosan siirto kunnilta Kelan vastuulle täydentävän toimeentulon jäädessä kuntiin. Muutoksen yhteydessä kärsijän osaan jäi ihminen, kun yksilö joutui loukkuun kahden organisaation väliin ja prosessi ei toiminut. Lopputuloksena oli, että pahimmillaan lääkkeet jäivät ostamatta.

Johtajan tärkein taito

Kun maailmassa vapautetaan enenevässä määrin työntekijöitä suorittavasta työstä vaativampiin työtehtäviin, aidon johtajuuden merkitys kasvaa. Enää ei riitä, että esimies toimii laadunvalvojana tai tehtävien jakajana, vaan esimiehen täytyy olla ensi sijassa kiinnostunut työntekijöistään ihmisinä. Työn laatu heikkenee, jos työntekijät eivät koe olevansa luottamuksen arvoisia tai jos he eivät koe olevansa tärkeitä jäseniä jossain suuremmassa kokonaisuudessa.

Julkisen sektori ongelma on se itse

Ajat ne muuttuvat: enää ei ole olemassa työpaikkoja, joissa saattoi työskennellä työuransa eläkkeelle saakka. Elämme maailmassa, jossa tulos, tehokkuus sekä proaktiivinen ote ovat itsestään selvyyksiä. Yksityinen sektori on jo uuteen aikaan siirtynyt askel asteittain, eikä muutos ole aiheuttanut rajuja shokkireaktiota. Mutta julkisella sektorilla asiat ovat toisin. Se on kuin olisi talviunilta säpsähtäen herännyt.

 

Miksi menetit hänet?

Kuvitellaan, että olet palkannut 20-30 vuotiaan nuoren ammattilaisen (milleniaalin). 

Alussa menee loistavasti. Uusi työntekijäsi on korkeasti koulutettu ja paiskii töitä kahdenkin edestä. Hän suoltaa kehitysideoita palavereissa. Olet iloinen ja vakuuttunut siitä, kuinka erinomaisen lisän löysitkään tiimiisi. 

Suomessa on johtamisongelma

Olet varmasti huomannut, että organisaatiosi ikäjakaumassa on tapahtunut muutos. Ne, jotka olivat joskus teillä kesätöissä, istuvatkin jo kanssasi palavereissa ideoita esittämässä. He ovat milleniaaleja, 1980- ja 90-luvuilla syntyneitä, ja he ovat täysin uudenlainen haaste johtamiselle. Nuoret ammattilaiset ovat myös vakava ongelma perinteiselle johtamiselle, mikäli heihin liittyviä haasteita ei ymmärretä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä